sâmbătă, 18 aprilie 2009

Ineptii de primavara

Cantarina se clatina pe vremea cand bunul calator intra intr-o odaie total abraziv conturata cu creioane si din albastrele. Vine odata cu el si iarna, sotia lui preferata, pe care o alinta-n fiecare primavara cu fleacuri scoase din pahare de vin. Si el vine cand nu se simte tocmai bine in infinita scala de la milano, un apogeu imbracat in haine de culoarea sidefului stacojiu. Apoi...dezvelindu-si trupul de vechea-i zeghe, se ancoreaza in rutina matinala, dragostea ca o ciorba incalzita la microunde sau ca "Jurnalul National" ori ca verisoara Geta si zilele ei de nastere la cocioaba din Pecineaga, facturile de plata a telefonului.. Sorbindu-si mazagranul zilnic cu azimi inmuiati in angostura, isi arboreaza obisnuitu-i zambet sardonic si scrie o scrisoare pentru care ii lipsesc si ideile si sentimentele, asa cum se intampla cu scrisorile scrise in ultimul moment si incuie usile de la casa..in care ar fi parut c-ar fi vrut sa traiasca o viata,aprinzandu-si aceeasi iasca,pe care insusi Napoleon o aprindea in noptile de dragoste furibunda cu frica.
Era amortit acum. Avea cosmaruri in timp ce ochii-i levitau de-a lungul tavanului colorat purpuriu. Vedea totul crispat; ii era frica de apogeul lui de om mediocru si sculptat de un ocru tulburat.
Care-i culoarea lui acum cand cerul e vernil, si veninul pe care-l discerne-ntre coapsele unei prostituate cartonate le vrea? A,inseamna ca...exista rasaritul, exista plictisul de a-si fi pierdut gandurile in cafele turcesti cu caimac, urmarind stiri care vesnic sunt aceleasi stiri, exista un fel de tirbuson apasand usor timpanele, exista sentimentul perpetuu ectopic, prezent cand sta pe WC, dar mai ales intre coapsele femeilor cu zambete-mbracate-n rosu, printre nori de fum si la jumatatea sticlei de sana, exista insemnari putin apreciate in jurnale arse pe margini, cu pretentii de duminica, exista.. un oarece interes in ceea ce poate deosebi familia.
Am alte aspecte concitadine de-a ma duce de exemplu la un compostor sa-i zic sa se duca dracului. Pacat doar de faptul ca nu vorbeste, atata tot, ca m-ar da si el pe mine la o parte, si-ar trece inghesuit de mirajele mrejelor facute de vrajitoarele strazii.
Dar stai asa ? Cine pana la urma urmeaza turma cand vrea sa para rege in unica lui jungla ? Jonglereul anima situatia,iar prostii fac greseli gramaticale grave si se cred cumva asi, in zero barat.
Care-i situatia limita insa ? Sa fie oare aceea care...te situeaza in fata gitanului ce-ti va propune o dezbatere de idei pe teme privind familia si existenta, lucruri de care s-au ocupat si Freud, Kant, Hegel si Schopenhauer, in imprejurari, e drept, diferite? sau aceea de a te trezi dimineata cu o erectie scabroasa, ineluctabila si stihinica si a simti nevoia de sfarcuri intarite alunecandu-ti pe trup si o limba umeda incercandu-ti gustul perineului...?
Sau poate numai ideea ca suntem prezenti cu numele in romanul numit Pagini Aurii, in care intr-un final toti murim.Cu toate ca toata lumea vrea sa ajunga in Rai, dar nimeni nu vrea sa moara.Mori de vant si Don Quijote. Dulcineea si dulceata de nuci verzi. Potentiala relatie de cauzalitate. Din a carei cauza..


*Cantarina = Picaturi afrodisiace unisex ce au rolul de a imbunatati starea de spirit, intensificand dorinta si placerea sexuale
*Abraziv = (Corp, material dur) care are proprietatea de a roade prin frecare
*Zeghe = Haina taraneasca lunga, impodobita uneori cu gaitane negre, care se poarta în tinuturile muntoase
*Mazagran = Băutură răcoritoare preparată din cafea neagră foarte concentrată, în care se introduc bucăţele de gheaţă
*Azima = Paine de aluat nedospit
*Angostura = Biter aromat, cu o concentraţie de alcool funcţie de volum de minimum 44,2 %
*Sardonic = (despre râs, zâmbet) Care exprimă batjocură necruţătoare sau satisfacţie diabolică
*Iasca = 1) Ciupercă parazită lemnoasă, în formă de copită, care creşte pe trunchiul unor arbori. 2) înv. Material preparat din această ciupercă şi folosit la aprins focul cu ajutorul amnarului şi al cremenei. 3) Produs alimentar lipsit de orice gust.
*Furibund = Plin de furie, foarte furios, mânios la culme
*A discerne = A deosebi, a distinge lucrurile unele de altele
*Caimac = Spuma care se formează la suprafaţa cafelei în urma fierberii
*Ectopic = Care prezintă ectopie, care are o poziţie anormală
*Concitadin = cel care este din acelaşi oraş (cu altcineva)
*Gitan = tigan
*Scabros = Necuviincios, indecent; neruşinat, murdar, scârbos
*Ineluctabil = Care nu poate fi evitat, împiedicat; de neocolit; inevitabil
*Stihinic = Care se produce spontan; care nu este supus controlului; neorganizat; neplanificat
*Perineu = Regiune anatomică cuprinsă între organele genitale externe şi anus
*Cauzalitate = interacţiunea dintre cauză şi efect, una dintre principalele forme ale conexiunii universale a fenomenelor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...