Ah, cu mania asta de a pune ordine, de a-ti spune: muntii, plajele nu au niciun rost. Nu e timpul rasetelor si al vacantelor. La naiba aceasta plimbare vapoaroasa care ma impiedica sa regasesc cadrul obisnuit al zilelor mele!
"Sa faci ca trasaturile femeii pe care o imbratisezi sa se suprapuna acelora femeii visate."
"Si nu e o minune ca tocmai acest suras al unei femei indulceste liniile diminetii?"
"M-am desteptat din nebunia aceasta a geloziei cu cateva zile inainte de plecare. Am surprins-o o data, cum ma priveste in timp ce citeam, si era atata adoratie, atata netagaduita dragoste in privirea ei, incat o mare liniste mi-a inecat toata fiinta."
"Sunt anumite fapte, anumite lucruri, incepand cu numele tau, care sunt atat de ale noastre, incat ar trebui sa ramana definitiv ale noastre."
"Daca ai putea iubi necontenit, numai un singur lucru, fara ca puritatea actului sa se altereze, fara ca sa-i simti consecintele, atunci, poate, s-ar putea spune ca iubirea e un criteriu absolut de justificare, un instrument sigur de salvare a sufletului."
"Povestea de dragoste este un dans emotional si sexual al umbrelor, executat in spatele valului spiritual de catre sinele nostru autentic. Acest val nu e o iluzie, ci o panza foarte subtire de borangic. In interiorul acelei realitati, noi plutim intr-un lichid amniotic al spiritului, pregatindu-ne sa renastem din nou."
"Oamenii narcisisti sunt singuri. Ei inteleg gresit independenta, luand adesea angajarea in a trai in singuratate, drept sanatate psihologica."
"Ne aflam in relatie unul cu celalalt pentru a experimenta aspecte din noi insine care nu pot fi experimentate atunci cand suntem singuri. Unele dintre aceste aspecte sunt fatete ale existentei noastre mai solitare extinse pentru a include si o alta fiinta."
"Am fugit la mii de km de iubita mea si cand m-am simtit la adapost de orice imbratisare reala, am urlat la ea ca un caine la luna."
Filmuletul de aici (trebuie downloadat, da, dar merita) m-a determinat sa nu mai cred cu inversunare ca ma doresc a fi Nobody's Wife for the rest of my life. Vinovati: Alin Ciortea si Ovi Cincheza.
"Iti ating gura, cu un deget ating coltul gurii tale, ii urmaresc conturul ca si cum as desena-o cu mana mea, ca si cum pentru prima oara gura ti s-ar intredeschide, si mi-e de-ajuns sa inchid ochii pentru a sterge totul si a o lua de la capat, fac sa prinda viata de fiecare data gura pe care o doresc, gura pe care mana mea o alege si ti-o deseneaza pe fata, o gura aleasa din toate gurile, cu suverana libertate aleasa de mine ca sa ti-o desenez cu mana mea pe fata, si care printr-un hazard pe care nu incerc sa-l inteleg coincide intru totul cu gura ta ce zambeste sub cea pe care ti-o deseneaza mana mea. Ma privesti, ma privesti de aproape, tot mai aproape, si atunci ne jucam de-a ciclopul, ne privim tot mai de aproape si ochii se maresc, se apropie intre ei, se suprapun, iar ciclopii se privesc, rasufland descumpaniti, gurile se intalnesc si lupta fierbinte, muscandu-se cu buzele, abia sprijinind limba de dinti, zbenguindu-se in lacasele lor unde un aer greu intra si iese insotit de un parfum vechi si de tacere. Atunci mainile mele incearca sa ti se adanceasca in plete, sa-ti mangaie incetisor necuprinsul parului in timp ce ne sarutam de parc-am avea gura plina de flori sau de pesti, de miscari vii, de aroma nedeslusita. Si daca ne muscam, durerea e dulce, si daca ne sufocam, intr-o efemera si cumplita sorbire simultana a respiratiei, moartea aceasta instantanee este frumoasa. Si nu-i decat o singura saliva si un singur gust de fruct parguit, iar eu te simt tremurand lipita de mine precum luna in apa."
"A fost singura data cand, descumpanit ca un matador fabulos pentru care a ucide inseamna a reda taurul marii si marea cerului, o maltrata pe Maga de-a lungul unei nopti nesfarsite despre care nu prea mai vorbira apoi, o facu Pasiphae, o intoarse si o patrunse ca pe un adolescent, o cerceta si-i impuse servitutile celei mai amarate tarfe, o preaslavi ca pe o constelatie, o tinu in brate mirosind a sange, ii dadu sa-i bea samanta ce napadeste gura ca o provocare spre Logos, ii supse umbra pantecului si cu propria-i esenta in acest ultim act de cunoastere pe care numai barbatul il poate darui femeii, o innebuni cu pielea si parul si saliva si scantecele lui, o goli pana la cea de pe urma picatura din forta-i magnifica, o tranti pe perna si pe cearsaf, simtind-o cum plange de fericire lipita de fata lui, pe care o noua tigara o reda noptii din camera si din hotel."
Pasiphae, fiica lui Helios şi a oceanidei Perse şi soţia regelui Minos. Episodul cel mai cunoscut legat de numele ei este dragostea nefirească pe care a nutrit-o faţă de taurul fioros care devasta ţara lui Minos. Din unirea monstruoasă dintre taur şi Pasiphae s-a născut Minotaurul. Cu regele Minos, Pasiphae a avut trei copii: Androgeos, Ariadne şi Phaedra. Ca şi sora sa Circe, Pasiphae avea darul profeţiei şi se pricepea la vrăji.
"Totdeauna cand incepe timpul racoros, adica pe la jumatatea toamnei, mi se nazare sa ma gandesc la tot felul de idei de tip esentric sau esotic, ca de pilda aceea ca mi-ar placea sa fiu randunica spre a zbura in tarile calde, sau furnica spre a ma vari binisor intr-o pivnita si a ma infrupta din alimentele pastrate peste vara, sau o vipera ca acelea de la gradina zoologica, tinute intr-o cusca de sticla incalzita ca sa nu amorteasca de frig, asa cum patesc bietele fapturi omenesti care nu-si pot cumpara haine, ca-s tare scumpe, si nici nu se pot incalzi din lipsa de gaz, din lipsa de carbuni, din lipsa de lemne si din lipsa de bani, fiindca atunci cand ai bistari ;a tine poti intra in orice carciuma si poti cere un rachiu zdravan care incalzeste grozav, desi nu se cade sa intreci masura, caci din exces se trage viciul si din viciu nevolnicia trupului, precum si defectele morale ale fiecaruia si, cand o pornesti in jos pe povarnisul fatal al lipsei de buna crestere in toate sensurile, nimeni si nimic nu te mai salveaza de la sfarsitul in cel mai inspaimantator cos de gunoi al nevredniciei omenesti, si niciodata nu-ti vor intinde o mana ca sa te scoata din malul spurcat unde te balacesti, de parc-ai fi intocmai un condor care la tinerete a stiut sa se inalte si sa zboare peste creste semete de munti, dar cand a ajuns batran a cazut jos ca un bombardier in picaj pe care-l lasa motorul moral. Si sa dea Domnul ca tot ce scriu eu aici sa-i fie cuiva de folos, sa ia bine aminte in ce chip se poarta si sa nu se caiasca atunci cand e prea tarziu si totul s-a dus pe apa sambetei din vina lui!"
Cesar Bruto
CONDOR, condori = (s.m.) Cel mai mare vultur, cu capul și cu gâtul golaș, complet mut, care trăiește în munții Americii de Sud (Sarcorhamphus gryphus). [Acc. și: cóndor] – Din fr. condor.
De ziua mea, in camera lui modesta, mansardata, am gasit peste tot frunze de toate nuantele, de la verde crud la castaniu, rosu-aprins si galben ca lamaia. Pe jos, covor de frunze, pe pat, cuvertura de frunze, rama oglinzii impodobita cu frunze. Fata de masa acoperita cu frunze. O sticla de vin vechi, culoarea chihlimbarului, dulce, parfumat. Pe un platou, branzeturi, struguri si bucati de ciocolata amaruie cu migdale. Ceaiul fierbinte din coji de portocale. Cafeaua dulce, cu scortisoara si ghimbir. Un patefon si numai doua discuri. Atat avea. Antonio Carlos Jobim si Billie Holiday. Il priveam si aveam senzatia ca nu umbla cu un disc, ci cu un suflet fragil inchis intr-o sticla. Descoperisem o lume pe care cei din jurul meu nu o stiau - ca o gradina secreta in care doar mie mi s-a permis accesul. Cand inchideam ochii si ma concentram, eram capabila sa vad vartejurile pe care le creau sunetele. Toate celelalte nu erau decat iluzii. Daca nu aveau consistenta, in mod fatal nici nu existau. Nu mai erau decat pur si simplu niste recuzita din mucava. Singurele realitati palpabile erau noi doi si atat.
RECUZITĂ,recuzite = (s.f.) Totalitatea obiectelor auxiliare (mobilier, costume etc.) necesare la montarea unui spectacol sau a unui film. – Din germ. Requisit. MUCAVA, mucavale = (s.f.) Carton gros întrebuințat la legatul cărților, la confecționarea cutiilor, ambalajelor etc. – Din tc. mukavva.
Joao iubea pe Teresa care iubea pe Raimundo care iubea pe Maria care iubea pe Joaquim care iubea pe Lili care nu iubea pe nimeni. Joao a plecat în Statele Unite, Teresa la mânăstire, Raimundo a pierit într-un accident de circulaţie, Maria a rămas fecioară bătrână. Joaquim s-a sinucis iar Lili s-a căsătorit cu J. Pintos Fernandes care n-are nimic cu povestea asta.
NUR,nuri = (s.m.) (Pop. și fam.) Calitate a unei femei de a atrage, de a plăcea (unei persoane de sex opus) prin farmecul, drăgălășenia, grația ei; p.ext. aspect atrăgător al unei femei; vino-ncoace; Cu ~i cu deosebită putere de atracție. A face ~i a-și etala grațiile pentru a seduce pe cineva – Din tc. nur.
5'nizza e numele trupei, formata, din Serhiy Babkin (Сергій Бабкін) (chitarist) si Andriy “Sun” Zaporozhets (Андрій Запорожець) (vocalist). Cica in limba romana, inseamna vineri. Trupa e din Ucraina, s-a fondat in 2000, si-a lansat primul album Unplugged in 2002, dar doar ca varianta demo. In 2003 au lansat primul material oficial, pe numele sau, Pyatnitsa. In 2005 au mai scos un album, O'5. Cica inseamna "Din nou", intr-o traducere caineasca. Muzica cu influente reggae, latino, rock si hip-hop, abordand un stil folk limitat la voce, beatboxing si chitara acustica.
FOBURG, foburguri = (s.n.) (Franțuzism) Parte dintr-un oraș care este sau care era odinioară situată în afara (zidurilor) orașului; Suburbie, mahala, periferie. – Din fr. faubourg.
"Poate ca barbatii nu sunt chiar atat de pacatosi pe cat se crede. Traiesc insa in instantanee, foarte rar in monumente eterne. Nu mint cand spun ca o femeie le e draga, dar, daca sunt siliti sa repete lucrul asta, dupa cateva luni, dupa cativa ani, incep sa minta."
* ADAGIU, adagii = s.n.) (Livr.) Maximă, sentință, aforism, cugetare, dicton, apoftegmă; Cugetare enunțată într-o formă concisă, memorabilă; Judecată care redă într-o formă concisă o părere cu privire la viață – Din lat. adagium, fr. adage.
Sa nu mai pui niciodata astfel de intrebari, sa recunosti cinstit cand nu esti in stare sa fii la inaltimea unei clipe, sa nu fii nedrept, las. Iti spun asta cu duritate, dar trebuie. Intr-o zi poate ca vei simti ca nu mai iubesti sau ca ma iubesti mai putin, poate fi o stare trecatoare sau definitiva, cauta sa ramai singur atunci, departe de mine, cauta sa te limpezesti. As vrea sa stii ca nu ai nicio obligatie fata de mine decat aceea de a fi cinstit. Nu am nevoie sa fiu menajata, fals mangaiata, derutata prin mijlocul naiv de a-mi atribui mie o stare care e a ta sau care a fost provocata de tine. Intalnirea noastra trebuie sa fie mereu frumoasa cum a fost, intreaga, intensa si mai ales adevarata. Nu trebuie s-o coboram, gandeste-te nu trebuie s-o micsoram, s-o meschinizam, s-o reducem la bietele noastre masuri atunci cand nu mai putem fi noi la inaltimea acelui miracol care a provocat-o. Ai incercat sa faci asta, m-am opus. Te-ai suparat de nenumarate ori, de cate ori m-ai simtit refractara. Am fost refractara tot timpul, n-am vrut si n-am putut mai ales sa accept mai putin decat tot.
Cum izoleaza dragostea de tot ce este organic unui om, de toata tineretea din jurul lui. Poate il izoleaza chiar de viata; se intampla atatea lucruri langa tine cand iubesti, despre care habar nu ai. E aproape anti-sociala dragostea asta nebuneasca, pasiunea!
Ce naiba fac? Eu nu am pacate? Oare eu nu am defecte? Eu nu gresesc? Oare eu prefer ca oamenii sa se concentreze asupra a ceea ce eu fac gresit - sau asupra eforturilor mele de a face lucrurile corect? Oamenii care aleg sa nu ne condamne nu sunt cei care ne permit ceva, ci cei care ne vindeca. Ce alegem noi sa fim pentru ceilalti? A ataca oamenii nu prea le sporeste capacitatea de a invata de la noi.
Atunci cand cineva intreprinde, cu adevarat, calatoria impreuna cu tine, cand cineva incearca sa-ti inteleaga visele; cand iti respecta intr-adevar telurile; cand iti aude cu adevarat sentimentele; cand iti sta cu adevarat alaturi, cand poate rade sau plange impreuna cu tine, cu aceeasi naturalete, cand te invita sa-ti lasi deoparte inhibitiile, iar tu stii ca invitatia nu prezinta niciun pericol, cand crede, in mod sincer, ca arati minunat, cand iti recunoaste curajul si se inchina in fata ta pentru el, cand simte compasiune pentru ranile tale, cand te iarta intotdeauna, dar te rasfata rareori - moleculele tale se transforma.
"Ceea ce este numit dragoste poate fi foarte placut si incitant pentru un timp, dar reprezinta un atasament rezultat din dependenta, o stare de nevoie extrema, ce se poate transforma in contrariul ei cat ai clipi. Multe relatii de "iubire" oscileaza intre "iubire" si ura, atractie si agresiune, dupa ce euforia initiala a trecut."
PROLIX, -Ă, prolicși, -xe = (adj.) (Despre vorbire, stil) Lipsit de concizie, prea complicat; (despre oameni) care se exprimă cu prea multe cuvinte (adesea inutile), confuz sau complicat. – Din fr. prolixe, lat. prolixus.
Un fel de-a mai lungi,cea mai frumoasa zi Ar fi dac-am mai putea minti. Am da ceasul inapoi,ai fierbe doua oua moi Mi-ai spune ca-n casa,suntem doar noi . Tacerea te-ar ajuta,sa scapi de-ntrebarea mea Din toate-ntrebarile,cea mai grea Cand seara s-ar face gri,nu te-ai mai putea stapani Din baie la telefon,ai vorbi. Cu glasul intunecat,cu aerul imbufnat Orice numai sa ma vezi,plecat. Si-atunci te-ntrebi mai stii,cea mai frumoasa zi? A fost la-nceput cand nu ma puteai mintï.
Si m-am intors, iar acum te caut, dar tot ce pot gasi sunt ochii tai pe cer, in anumite momente, in anumite conditii si, desi ei nu-mi reproseaza nimic, pare sa le fie tot atat de dor de mine, cat imi este si mie dor de tine.
Intra cu mine intr-un prezent ametitor, pentru a fi amandoi, acum, cei ce nu ne-am ingaduit niciodata sa fim inainte.
PAUPER, -Ă,pauperi, -e = (adj.) lipsit de mijloace de existență; ajuns în mizerie, în stare de sărăcie; foarte sărac,biet, nenorocit, nevoiaș, mizer, sărman. – Din lat. pauper.
Nu a trebuit sa-l mai rog vreodata, mi-a placut ca a facut-o pentru mine si i-am zis-o de mii de ori in timp ce ne iubeam, in timp ce ma pierdeam in parul si in pielea lui si ne cufundam impreuna cu gurile lipite, intr-un somn prelung..
*έναmeron = (gr. ένα - unu, gr. hemera - zi) povestirile unor evenimente întâmplate într-o zi.
Sunt vesela. Nu, sunt trista. Ba nu, sunt vesela. Of, cine mai stie. Nici eu nu stiu cu siguranta. Dar nu conteaza. Sa pic dintr-o extrema in alta si sa trec repede de la un subiect la altul reprezinta specialitatile mele. Voi stiti cat de greu imi e sa stau intr-un picior, in echilibru? Despre ce vorbeam? Parca despre mine. Eu tot timpul vorbesc despre mine. Te rog nu ma obosi cu problemele tale pentru ca oricum ar fi ele, te asigur ca ale mele sunt mult mai grave. De exemplu imi fac mari probleme ca noua oja nu se potriveste cu botinele mele preferate. Sau ca purtand fusta asta, pe care am dat o gramada de bani, s-ar putea sa intoarca doar 56% din privirele barbatilor existenti in camera, si nu 98%, cum reusesc de obicei.
Da, imi place sa fiu aranjata si la moda. Cum altfel sa intoarca barbatii capul dupa mine pe strada? Si apropo de barbati. Am un iubit minunat. Imi place la nebunie de el. E romantic si atent la nevoile mele. Asa cum ii sta bine unui barbat normal. N-as putea gasi altul mai bun ca el. Desi, acum ca ma gandesc…
Si fostul iubit era un barbat grozav. Inca imi place de el. Iar chiar azi am intalnit un alt exemplar superb. Imi plac barbatii. Toti. Si din pacate toti odata. Si eu de unde sa stiu exact care e sufletul meu pereche? Ca toti sunt minunati si buna la cate ceva anume. De ce femeile nu pot avea harem? Urasc discriminarea. Saracul iubi. Asa trebuie sa munceasca in plus. Vedeti voi, eu sunt foarte pasionala si pretentioasa in pat, daca pot spune asta. In rest nu va mai povestesc nimic. Sunt discreta.
Daca la iubiti trebuie teoretic sa ma rezum la unul odata, macar prieteni pot avea cati vreau. Si am o multime. Toate persoanele pe care le cunosc imi sunt prietene. Pana si bunica. Iar de seful meu nici nu mai zic. Cu subaternii am niste dubii, pentru ca umbla vorba ca ei sunt imposibil de multumit. Toti cred ca seful e naspa. Dar cand ai o sefa ca mine, carismatica si simpatica, eu nu cred ca exista subaltern pe lumea asta, oricat de inrait, care sa imi reziste. Chiar si cine nu m-a cunoscut inca ma adora déjà.
Toata lumea ma iubeste. Sunt prea draguta sa fie altfel. Sa ma aflu in centrul atentiei este motivul pentru care ma trezesc dimineata. Si pentru care ies in oras in fiecare seara. Mi-e mila de oamenii care stau inchisi in casa tot timpul. Cred ca au niste vieti atat de triste. Pentru ca sunt generosa, singurul lucru care mi-l doresc de Craciun este ca fiecare om sa traiasca macar o zi precum mine. Oare de ce nu am fost contactata de Discovery Channel, sa se faca un film despre mine, ca sa vada tot bizonul cum trebuie sa traiasca mamiferul om?
Desi ma bate cateodata gandul ca sunt o fiinta superficiala care da atentie doar aspectelor nesemnificative ale vietii. Hihi. Astea sunt doar prostiute care imi mai trec prin minte. Doar sunt balanta, e de asteptat sa fiu inegala.
E minunata sa fii balanta. Hm, nu chiar. Hei, nu ma bagati in seama, chiar e grozav sa fii balanta. Nu-i asa?
"Dacă pentru o clipă Dumnezeu ar uita că sunt o marionetă din cârpă şi mi-ar dărui o bucaţică de viaţă, probabil că n-aş spune tot ceea ce gândesc, însă în mod categoric aş gândi tot ceea ce zic.
Aş da valoare lucrurilor, dar nu pentru ce valorează, ci pentru ceea ce semnifică.
Aş dormi mai puţin, dar aş visa mai mult, înţelegând că, pentru fiecare minut în care inchidem ochii, pierdem şaizeci de secunde de lumină. Aş continua să merg când ceilalţi se opresc, m-aş trezi când ceilalţi dorm. Aş asculta când ceilalţi vorbesc şi aş şti să savurez o îngheţată cu ciocolată!
Dacă Dumnezeu mi-ar face cadou o bucăţică de viaţă, m-aş îmbrăca foarte modest şi m-aş întinde la soare, lăsându-mi la vedere nu numai corpul, ci şi sufletul meu.
Doamne Dumnezeul meu, dacă aş avea inimă, aş grava ura mea peste ghiaţă şi aş aştepta până soarele răsare. Aş picta cu un vis al lui Van Gogh despre stele un poem al lui Benedetti, şi un cântec al lui Serrat ar fi serenada pe care i-aş oferi-o lunii. Aş uda cu lacrimile mele trandafirii, pentru a simţi durerea spinilor şi sărutul incarnat al petalelor...
Doamne, Dumnezeule, daca aş avea o bucăţică de viaţă...
N-aş lăsa să treacă nicio zi fără să le spun oamenilor pe care îi iubesc, că îi iubesc. Aş convinge pe fiecare femeie sau bărbat, spunându-le că ei sunt prietenii mei preferaţi şi aş trăi îndrăgostit de dragoste.
Oamenilor le-aş demonstra cât se înşală crezând că nu se mai îndrăgostesc când îmbătrânesc, neştiind că îmbătrânesc când nu se mai îndrăgostesc!
Unui copil i-aş da aripi, dar l-aş lăsa să înveţe să zboare singur. Pe bătrâni i-aş învăţa că moartea nu vine cu bătrâneţea, ci cu uitarea.
Atâtea lucruri am învăţat de la voi, oamenii... Am învăţat că toată lumea vrea să traiască pe vârful muntelui, însă fără să bage de seamă că adevărata fericire rezidă în felul de a-l escalada. Am învăţat că atunci când un nou-născut strânge cu pumnul lui micuţ, pentru prima oară, degetul părintelui, l-a acaparat pentru totdeauna.
Am învăţat că un om are dreptul să se uite în jos la altul doar atunci când ar trebui să-l ajute să se ridice.
Sunt atâtea lucruri pe care aş putea să le învăţ de la voi, dar nu cred că mi-ar mai servi, deoarece atunci când o să fiu băgat în interiorul acelei cutii, înseamnă că, din nefericire, voi fi murit.
Spune intotdeauna ce simţi şi fă ceea ce gândeşti. Daca aş şti că asta ar fi ultima oară când te voi vedea dormind, te-aş îmbrăţişa foarte strâns şi l-aş ruga pe Dumnezeu să fiu păzitorul sufletului tău. Daca aş şti că asta ar fi ultima oară când te voi vedea ieşind pe uşă, ţi-aş da o îmbrăţişare, un sărut şi te-aş chema înapoi să-ţi dau mai multe. Dacă aş şti că asta ar fi ultima oară când voi auzi vocea ta, aş înregistra fiecare dintre cuvintele tale pentru a le putea asculta odată şi încă odată, până la infinit. Dacă aş şti că acestea ar fi ultimele minute în care te-aş vedea, aş spune "te iubesc" şi nu aş presupune, în mod stupid, că tu deja ştii.
Întotdeauna există ziua de mâine şi viaţa ne dă de fiecare dată o nouă şansă pentru a face lucrurile mai bine, dar dacă cumva greşesc, şi ziua de azi este tot ce ne rămâne, mi-ar face placere să-ţi spun cât te iubesc şi că niciodată nu te voi uita.
Ziua de mâine nu-i este asigurată nimănui, tânăr sau bătrân. Azi poate să fie ultima zi când îi vezi pe cei pe care-i iubeşti. De aceea nu mai aştepta, fă-o azi, întrucât dacă ziua de mâine nu va mai fi niciodată, in mod sigur vei regreta ziua când nu ţi-ai facut timp pentru un surâs, o îmbrăţişare, un sărut şi când ai fost prea ocupat ca să le îndeplineşti o dorinţă. Să-i păstrezi pe cei pe care-i iubeşti aproape de tine; spune-le la ureche cât de multă nevoie ai de ei, iubeşte-i şi poartă-te frumos cu ei, fă-ţi timp să le spui "îmi pare rău", "iartă-mă", "te rog", şi toate cuvintele de dragoste pe care le ştii.
Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete. Cere-i Domnului tăria şi înţelepciunea necesare pentru a le exprima. Demonstrează-le prietenilor tăi cât de importanţi sunt pentru tine."
Gabriel García Márquez (n. 6 martie1927, Aracataca, Columbia) este un redactor şi scriitorcolumbian, care a obţinut Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1982, pentru nuvelă şi scurte istorii, unde fantasticul şi realul sunt combinate într-o lume liniştită de bogată imaginaţie, reflectând viaţa şi conflictele unui continent. Este cunoscut de către prieteni drept Gabo. Cel mai cunoscut roman al său este: Cien años de soledad (Un veac de singurătate). Literatura sa se încadrează în paradigma realismului magic.
Pentru cei carora le e prea lene sa mai consulte dictionarul din cand in cand, ma ofer sa dau definitia pentru un cuvant pe zi. Asadar, cuvantul de azi e:
INAVUABIL = (adj.) care nu poate fi marturisit, rusinos, nedemn. Din fr. inavouable.
Henry Charles Bukowski (16 august 1920 - 9 martie 1994), a fost un poet, romancier germano-american.
Scrierile lui Bukowski au fost puternic influenţate de atmosfera casei lui din oraşul Los Angeles şi sunt marcate de empatie pentru viaţa obişnuită a săracilor americani albi, actul scrisului, alcool, relaţiile cu femei. Un autor prolific, Bukowski a scris mii de poezii, sute de nuvele şi şase romane.
Descendent literar al lui Henry Miller, Charles Bukowski scrie o proza care, chiar daca socheaza adesea prin vulgaritate, este de o cruda si dezarmanta onestitate. S-a nascut in Germania, in Andernach, in 1920. Cind avea doi ani, parintii sai au emigrat in Statele Unite; a crescut si si-a petrecut mare parte din viata in Los Angeles. Impreuna cu sotia sa, Linda, a locuit apoi in San Pedro, California, unde a murit in 1994, de leucemie. Hank, asa cum ii spuneau prietenii, a fost, dupa opinia lui Genet si Sartre, „cel mai bun poet din America“. Este printre cei mai cititi scriitori americani contemporani, fiind tradus in nenumarate limbi. A scris 32 de volume de poezie, cinci volume de povestiri si patru romane. De acelasi autor: „Ham on Rye”, „Hot Water Music”, „Post Office”, „The Tales of Ordinary Madness”, „Notes of a Dirty Old Man”, „War All the Time”, „Love Is a Dog From Hell”. La Editura Polirom au aparut romanele „Femei” (2003), „De duzina” (2003), „Factotum” (2004), „Posta” (2004) si „Dragostea e un ciine venit din iad” (2007).
A murit de leucemie pe 9 martie 1994 in San Pedro, California