joi, 17 septembrie 2009

Muddy Waters


McKinley Morganfield (N.April 4, 1913 – D.April 30, 1983) este numele real al celui cunoscut ca Muddy Waters, un monstru sacru al blues-ului, un om cu o viata tumultoasa, un om care chiar avea ceea ce se cheama in termeni de blues "mileage".
Supranumele de "Tatal blues-ului din Chicago" ar fi suficient pentru a intelege rolul jucat de acesta in dezvoltarea muzicii de gen. Si pentru ca tot vorbim de paternitate, el este tatal biologic al bluesman-ilor Big Bill Morganfield and Larry "Mud Morganfield" Williams.
De o reala inspiratie pentru muzica britanica a anilor "60 (cunoscuta este si influenta sa asupra stilului cunoscutei trupe Rolling Stones), Muddy Watters a fost incadrat pe pozitia 17 in topul celor mai buni artisti ai tuturor timpurilor, top realizat de revista Rolling Stone.
Pseudonimul "Muddy" ii revine inca din copilarie, cind obisnuia sa se joace foarte mult in noroi, ulterior adaugand si termenul Water, deci "Muddy Waters - Ladies and gentleman".
In vara lui 1941 a fost descoperit cu adevarat de Alan Lomax reprezentand Libraria Congresului American, un personaj despre care vom mai vorbi. Acesta i-a inregistrat pentru prima oara vocea pe un disc de vinil (inchipuiti-va ca la vremea aceea echipamentele de inregistrare erau rare, scumpe si voluminoase, studioul portabil fiind intr-un portbagaj de masina). Auzindu-si vocea pe vinil, Muddy s-a ambitionat, si-a dat seama ca poate sa faca mult mai multe in acest sens si a urmat aceasta linie invizibila pe care multi dintre noi poate ca o ignoram atunci cind ea ne face cu ochiul, catre faima.
Ajuns in studiourile fratilor Chess, Muddy nu avea permisiunea de a canta cu proprii lui muzicieni in trupa, dar incet incet si-a castigat acest drept astfel incat 1953 deja inregistra alaturi de cea mai tare formatie de blues din toate timpurile: Little Walter la muzicuta, Jimmy Rogers la chitara, Elga Edmonds la tobe, Ottis Span la pian si Muddy Waters la voce si chitara a doua.
In aceasta perioada ei au inregistrat unele din cele mai reprezentative piese blues, cu sprijinul basistului si compozitorului Willie Dixon. Dintre acestea amintim: Hoochie Coochie Man, I just want to make love to you si I'm Ready.
Muddy impreuna cu Little Walter la muzicuta si Howlin Wolf despre care am vorbit deja, au stapanit scenele de blues din acea perioada.
Mai multe detalii despre acesti interpreti puteti afla pe cale facila urmarind filmul Caddilac Records (2008) sau in profunzime citind una din multele carti despre blues (din pacate netraduse in romana), recomandarea mea fiind Nothing but the Blues scrisa de Lawrence Cohn, cu niste fotografii autentice extraordinare reprezentand oamenii de blues si mediul lor, identificabila printre altele si pe Amazon.

Sursa: www.moodforblues.ro

Si ei canta blues.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...