vineri, 25 septembrie 2009

Berea – un aliment natural


Ca si la politica sau fotbal, la bere oricine spune ca se pricepe. Nici n-ar fi de mirare, pentru ca berea este mai veche decit politica sau fotbalul, avind o istorie de peste 8.000 de ani. O astfel de bautura a fost consumata in vechiul Babilon si in Mesopotamia, iar in Egiptul antic existau mai multe feluri de bere. Pe teritoriul Romaniei, chiar daca exista izvoare care atesta faptul ca geto-dacii consumau o bautura din orz, prima referire la berea propriu-zisa dateaza din 1366, cind, la o rascoala, a participat si un berar. Cea mai veche fabrica de bere de la noi a fost construita la Timisoara, in jurul anului 1718.
• Un litru de bere asigura un sfert din necesarul zilnic de aminoacizi esentiali
Cu timpul, s-a aflat ca berea are si alte efecte in afara de potolirea setei, datorita procesului de fermentatie. Parerea multor specialisti este ca berea poate fi incadrata in rindul alimentelor, datorita continutului ridicat in glucide si substante proteice. "Berea, in general, are o compozitie chimica complexa: glucide 4-5 la suta (dextrine, maltoza si glucoza), substante proteice 0,2-0,7 la suta, elemente minerale 0,1-0,4 la suta (din care potasiu 30-40 mg la litru, calciu 60-90 mg la litru, precum si magneziu, fier, sodiu, arsen, cupru, zinc, fluor, mangan etc), vitamine (B1, B2, B6, PP, acid pantotenic, biotina, inozitol, acid folic, acid paraaminobenzoic), substante amare, substante tonante, glicerol, acizi, substante colorante si aromatice, toate naturale. Berea ofera intre 280-57 Kcal/l. Avind o valoare nutritiva mare, poate fi considerata, pe buna dreptate, si aliment. In Romania, la ora actuala, se fac demersuri pentru a se scoate berea din grupa bauturilor alcoolice si introducerea ei in grupa alimentelor, ceea ce ar putea face sa coste mult mai putin", ne-a spus prof.dr. Traian Hopulele, de la Universitatea «Dunarea de Jos» din Galati. Parerea sa, argumentata de altfel, este ca "berea se constituie ca un supliment alimentar pretios in hrana omului, un litru de bere oferind 27 la suta din dieta zilnica necesara de aminoacizi ca metionina si lizina, 29 la suta din valina si 46 la suta din fenilalonina, acestia facind parte din cei 20 de aminoacizi numiti «esentiali», care constituie materia prima pentru proteine – «caramizile vietii»".
Glucidele si aminoacizii sint factori esentiali pentru obtinerea energiei si inducerea unor sinteze de noi proteine umane. Lipsa lor conduce la scaderea timpului de reactie, a capacitatii de concentrare si la scaderea fortei musculare.
• Adjuvant in bolile digestive, renale si cardiovasculare
Despre efectele terapeutice ale berii, dl Hopulele mai spune ca, datorita substantelor amare, se produce in mod reflex o crestere a sucului gastric, element strict necesar pentru o buna digestie: "Aceasta stimulare a apetitului, obtinuta si prin stimularea secretiei de gastrina, un hormon ce determina stimularea sucului gastric, permite o mai buna digestie si a altor glucide ingerate concomitent cu berea". De aceea, consumul moderat de bere este recomandat batrinilor si convalescentilor.
Prin continutul sau de apa, vitamine, aminoacizi, flavonoide si minerale, "berea se dovedeste utila si in numeroase conditii patologice: boli digestive (inapetenta, hipoaciditate), boli renale (diureza provocata de bere favorizeaza eliminarea nisipului urinar, prevenind formarea calculilor urinari) si boli cardiovasculare". Consumul ponderat de bere este pozitiv corelat cu prevenirea bolii ischemice coronariene, rezultate asemanatoare fiind comunicate si in cazul hemoragiilor cerebrale si bolilor arteriale periferice.
• Substantele din hamei au actiune anticancerigena
S-au facut diverse studii clinice, care au dovedit ca anumite substante, de exemplu xantohumolul si izoxantohumolul din hamei, inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Cercetari efectuate in Japonia (Okoyama University), atit asupra berii alcoolice, cit si asupra celei nealcoolice, ofera date cu privire la contracararea efectelor cancerigene ale unor compusi ce se gasesc in mincare, in urma prelucrarii termice a alimentelor. S-a constatat ca hameiul contine principii active anticancerigene si ca acestea ar fi flavonoidele, substante ce s-au dovedit toxice fata de celula canceroasa si indiferente fata de celula normala. Cele mai bune efecte anticanceroase le-au avut berea neagra si berea nealcoolizata.
Pentru ca berea nu are nici un fel de aditiv, dl Hopulele sustine ca este "una dintre cele mai pure bauturi". Mai mult, berea slab alcoolizata ar putea inlocui oricind, cu real succes, bauturile racoritoare pe baza de zahar, care conduc la obezitate.
Concluzia este ca un consum moderat de bere este benefic pentru sanatate si ca aceasta bautura naturala are atit calitati de aliment, fiind supranumita si "piinea lichida", de bautura racoritoare si, in anumite cazuri, de remediu terapeutic si chiar de adjuvant al medicatiei. (C.Paladuta, C.Iacob)

Sursa: evenimentul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...